Waterkeringen
Nederland is internationaal bekend om zijn kennis van watermanagement. We hebben vele duizenden kilometers dijken om ons te beschermen tegen overstromingen en wateroverlast. Arthe draagt regelmatig bij aan dijktoetsingen en -verbeteringen.
Hoewel de waterveiligheid nog steeds voorop staat is in projecten de (maatschappelijke) context steeds meer van belang. Op een dijk wordt gewoond, gereisd en gerecreëerd. Dit betekent dat dijkverbeteringen ook steeds complexer worden en vragen om innovatieve en integrale oplossingen.
Primaire waterkeringen
Recent heeft het Hoogwaterbeschermingsprogramma een impuls gegeven aan de verbetering van met name de primaire waterkeringen. Daarbij is met de introductie van het nieuwe wettelijk toets- en ontwerpinstrumentarium een omslag gemaakt in de sterktebepaling van de ondergrond. Arthe is nauw betrokken bij de verbetering van de eerste dijk die met het nieuwe wettelijk toetsinstrumentarium en ontwerpinstrumentarium aangepakt wordt: de Markermeerdijk tussen Amsterdam en Hoorn. In de komende jaren zullen ook de overige primaire waterkeringen op vergelijkbare wijze getoetst en indien verbeterd worden. Scherp toetsen en robuust ontwerpen is daarbij het adagium.
Kruisingen
Binnen vrijwel elk grootschalig infrastructureel project worden dijken gekruist, wordt in een dijk gegraven, opgehoogd of gebouwd. Arthe zorgt er steeds voor dat de werkzaamheden rond de dijk voldoen aan de meest actuele voorschriften, zodat op een (water)veilige en toekomstbestendige manier kan worden gebouwd. Ook waar dijken tijdelijk of definitief moeten worden verlegd zorgt Arthe voor een passende oplossing.
Waterkerende constructies
Er is niet altijd ruimte of draagvlak voor een verbreding of ophoging van de dijk. Waar een ontwerp met een grondconstructie onvoldoende oplossing biedt, denken we graag met u mee over constructieve alternatieven. Zowel zichtbare (damwanden, diepwanden) als onzichtbare (dijkvernageling, vacuumconsolidatie, mixed in place kolommen) oplossingen zijn denkbaar.